Splošno TKVM


 Tradicionalna kitajska

medicina za živali

Akupunktura za živali in tradicionalna kitajska veterinarska medicina (krajše TKVM) je zahodnemu svetu poznana krajši čas, medtem ko jo na vzhodu uporabljajo že več kot 2000 let. TKVM se je razvila iz tradicionalne kitajske medicine za ljudi. Akupunkturne točke in zelišča, ki so uspešno delovala pri ljudeh, so prenesli v živalski svet.

Yin-yang-akupunktura-živali

Znak Yin Yang

Njena teorija temelji na podlagi taoizma, kjer so se ljudje posvečali opazovanju narave , njihovih ciklov in pojavov. Kozmični zakoni in sile, ki poganjajo "zunanji svet", poganjajo tudi notranjost človeškega telesa. To silo imenujejo "Qi" in teče po meridianih.

Yin-Yang teorija je osrednja tema taoizma in govori o ravnovesju vsega, kar obstaja. Primer: dan - noč, moški - ženska,...  V primeru, da pride do neravnovesja v telesu, se pojavijo določeni vzorci, ki se vidijo oziroma jih lahko zaznamo na zunanjosti telesa.

Diagnostika TKVM se razlikuje od diagnostike zahodne medicine po tem, da ima holističen pogled na telo. Ko določa različne vzorce, gleda na telo kot celoto. Pri pregledu so ključnega pomena tudi temparament, spol, starost, aktivnost in okolje. Veterinar se osredotoči na pulz, toploto, jezik živali, sluznice, blazinice, kvaliteto dlake,...

4 glavne veje kitajske veterinarske medicine

1. Akupunktura za živali - je zdravljenje, pri katerem stimuliramo določene točke s specifičnimi akupunkturnimi iglami.

2. Herbalna medicina za živali - je zdravljenje živali z določenimi zelišči in formulami z več tisočletno tradicijo.

3. Terapija s hrano - predpisovanje diete z doma pripravljeno hrano, ki pripomore k ravnovesju telesa.

4. Tui-na - različne tehnike masaže po meridianih in akupunkturnih točkah, ki stimulirajo cirkulacijo Qi-ja.

Zgodovina

Kitajska medicina je ena izmed najstarejših medicin na svetu. Kljub temu, da so nastajale nove in izginjale različne vrste medicine, se je kitajska uveljavila vse do danes.

Začetki segajo več kot 3000 let nazaj v Xia-Shang dinastijo. Že takrat so poznali različne oblike in velikosti akupunkturnih igel, ki so jih uporabljali za zdravljenje ljudi. Najprej so bile iz kamna, pozneje pa iz različnih vrst kovin.

akupunktura-farmskih-živali

Akupunktura živali- zgodovina

Ena od teorij govori o najdbah kamnitih akupunkturnih igel iz časa neolitika okrog 8000 let nazaj.

Prvi zapisi pa segajo v leto 650 pred našim štetjem. Avtorja naj bi bila Bo Le in Zhao Fu, ki sta imela opravka predvsem s konji. Pozneje se je ta zvrst medicine prenesla na ostale farmske živali in tudi pse. Več o zgodovini in sami akupunkturi živali, si preberite tukaj.

akupunktura-zgodovina

 Tradicionalna kitajska veterinarska medicina "združena" z zahodno veterinarsko medicino

Zaradi izrednega razvoja zahodne medicine je ta pridobila veliko odličnih diagnostičnih pripomočkov in zdravil, ki so včasih nujno potrebna za preživetje. Še vedno pa vidim primankljaj na področju kroničnih bolezni ter pri zdravljenju z zdravili, ki imajo številne stranske učinke. Pri kitajski veterinarski medicini je stranskih učinkov zelo malo oziroma jih skoraj ni.

Zahodna veterinarska medicina je odlična pri diagnosticiranju bolezni in pri zdravljenju akutnih bolezni, kjer je potrebna hitra pomoč. Medtem ko tradicionalna kitajska medicina odlično opravlja svojo vlogo pri kroničnih, geriatričnih in drugih boleznih, za katere zahodna medicina še nima odgovorov oziroma ima zdravljenje stranske učinke.

Menim, da je uporaba obeh vrst veterinarske medicine, tako zahodne kot tradicionalne kitajske, najboljša izbira za kvalitetno življenje vaše živali.

V spodnjem videu si lahko ogledate predstavitev tradicionalne kitajske veterinarske medicine.